Klart barnmorskan inte ska behöva abortera

Debattartikel i Expressen 26 januari 2017

Abort är ett moraliskt dilemma, för kvinnan som fattar beslutet, men även för vårdpersonalen som utför aborterna. Moraliskt tänkande människor borde ses som en tillgång, inte en belastning, skriver Frida Park.

Mona Sahlin jämför barnmorskor som av samvetsskäl inte vill utföra abort med jihadister som slaktar barn. Barnmorskorna Ellinor Glimmark och Linda Steen vill arbeta med att förlösa bebisar och ge blivande mödrar bästa möjliga vård. Men trots barnmorskebrist får de inte jobb. För de vill inte utföra aborter. Det larmas om återgång till medeltid, hotad aborträtt och suspekt finansiering. Någon måtta får det väl vara på orimligheterna?

Överallt saknas barnmorskor. Vi har alla sett de braskande rubrikerna om en förlossningsvård i kris. Det införs kurser i bilförlossningar när BB läggs ned på löpande band. Eftersom långt ifrån hälften av en barnmorskas arbetsuppgifter handlar om abortrelaterad vård skulle frågan utan större dramatik kunna lösas organisatoriskt – även i stela Byråkratisverige.

Om man skulle ge barnmorskor rätt till samvete innebär det samtidigt ett erkännande att abort inte är en etiskt okomplicerad fråga – en bastion rödfeminister har kämpat hårt för. Här närmar vi oss pudelns kärna – det är alltså åsikten i sig som är problemet, inte samvetsfriheten.

Tittar vi lite bakom utropstecken och glåpord finner vi en lång svensk tradition av samvetsfrihet. Vapenvägrare kunde under militärtjänstgöringen tjänstgöra som flygplatsbrandmän och journalister och präster kan inte tvingas utföra uppdrag som strider mot den inre rösten. Även aktiv dödshjälp och åldersbedömningar har gjort frågan aktuell. Samvetsfrihet som princip kan inte reduceras till att enbart handla om abort.

 Rätten till samvetsfrihet innebär att det inte är staten som i första hand definierar vad som är moraliskt riktigt – utan individen själv. Samhällen där samvetsfrihet setts som ett problem har varit förtryckarstater. Historien har lärt oss precis hur farligt det är – moraliskt tänkande människor borde ses som en tillgång, inte en belastning!

I september nåddes Sverige av nyheten att ett barn, aborterat i vecka 22 lämnats att självdö på ett sjukhus i norra Sverige. I samma vecka kan vi i dag rädda för tidigt födda barn. Abort är ett moraliskt dilemma, för kvinnan som fattar beslutet, men även för vårdpersonalen som utför aborterna. Visst kan man befara att om två barnmorskor beviljas respit från abortvården kommer fler, kanske många fler, vilja ha samma sak. Det skulle i så fall innebära att många i dag lider i det tysta av att arbeta med aborter.

Närapå hälften av tillfrågade gynekologer och barnmorskor anser att man borde ha rätt att avstå från att medverka vid abort om man av samvetsskäl önskar det. Men i Sverige, till skillnad från den övervägande majoriteten av EU-länder, har vårdpersonal inte laglig rätt till sitt samvete!

Abort är lagligt i Sverige. Därför ska inte abortsökande kvinnor möta vårdpersonal som på grund av moraliska betänkligheter anser att abort är fel val. Av just den anledningen finns alla skäl att ta den liberala skribenten Anna E Nachmans förslag på allvar om att införa abortsköterska som en ny yrkeskategori. De barnmorskor som så önskar, som Glimmark och Steen, skulle på så sätt i stället fokusera på den krisande förlossningsvården.

Av de 25 länder i EU där abort är tillåtet har 21 länder samvetsfrihet inskriven i sin konstitution eller i abortlagstiftning. När den nuvarande abortlagstiftningen skulle införas i Sverige på 70-talet ansågs samvetsfrihet för vårdpersonal som så självklart att det inte behövde skrivas med i lagen – däremot finns det med i förarbetena till lagen. Idag, 40 år senare, är det tydligt att lagstiftarna hade fel.

Det anförs med terriers envishet att det inte skulle gå att kombinera dagens abortlagstiftning med lagskyddad samvetsfrihet. I vårt närmaste grannland, Norge, har man framgångsrikt lyckats med precis det. Säg mig, varför skulle det inte gå här?

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Dan skriver:

  Bra skrivet av dig om barnmorskorna i Expressen!
  Hur media hanterar folk som inte har samma åsikter som majoriteten är minst sagt märklig.
  Tänker i synnerhet på TV4’s Lördagspanel där man hånar och raljerar grovt över folk som har en annan åsikt.
  Det fick mig att skicka mejl till TV4 nyhetsmorgon och fråga utifrån den problematik man ser vad gäller språkbruk bland barn och ungdomar.
  Jag fick dock svar ganska omgående även om det känns som något standardsvar där man går in i försvarsställning, vilket känns trist.
  Man verkar inte ha något som helst intresse (eller vill kanske inte förstå) av att diskutera den problematik jag försökte förmedla, när vuxna människor sätter ribban på vad som är acceptabelt.

  Jag skrev följande till TV4:

  ”Hej

  Jag jobbar i olika föreningsaktiviteter med barn där man hela tiden får kämpa för att lära barn respektera varandra, dvs varken förolämpa i ord eller handling mot varandra, utan försöka lära barn och ungdomar att visa respekt även om någon inte tycker som du. Oftast handlar det om verbala uttryck som används mot varandra för att på olika sätt förolämpa och såra. Det är ett ständigt pågående arbete och många gånger känns det som om man jobbar i motvind.
  Därför känns det extra trist när man ser Lördagspanalen med Jesper Börjesson som programledare i Lördags diskutera kring frågan om Ellinor Grindmark och där en av deltagarna uttrycker sig otroligt respektlöst om henne. Dels känns det trist att man vill uttrycka sig på detta sätt i TV men att hon dessutom får stå oemotsagd utan att någon reagerar förstår jag inte, hur tänker ni egentligen????
  Ni som har stort utrymme i media är med och sätter ribban för vilken nivå man kan diskutera om andra personer. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör.

  Hälsningar
  Dan

  ”Hej Dan,

  Helgpanelen, med inbjudna gäster, diskuterar de händelser som har ägt rum i veckan. I lördags handlade diskussionen bland annat om hur abortmotståndarna flyttar fram sina positioner. Cissi Wallins kritiserade uttalande ska givetvis inte tolkas bokstavligt, och det gjorde inte heller programledaren.
  Det förekommer dock en del fel i kritiken mot Nyhetsmorgon. Att Cissi Wallin skulle uttala sig på det här sättet var ingenting som var planerat. Inte heller visades bilden på barnmorskan när Cissi Wallin gjorde sitt uppmärksammade uttalande.
  Nyhetsmorgon har tusentals gäster varje år. Vi välkomnar en öppen debatt vilket naturligtvis inte innebär att vi alltid delar våra gästers åsikter eller står bakom deras uttalanden.

  Mvh
  Nyhetsmorgons redaktion”

  / Dan

  Gilla

  1. Fru Park skriver:

   Tack Dan! Bra att du reagerade!

   Gilla

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s