Att bebisar äter så ojämlikt kan ju inte lösas med att papporna ammar?

Krönika i Dalarnas tidningar 20 januari 2017

I Sverige är jämställdhet det högst stående värdet. Det spelar ingen som helst roll ifall barnen inte får amma klart. Uttaget av föräldradagarna ska vara lika. Basta!

Nu larmar organisationen Amningshjälpen om att jämställdheten äventyrar amningen. Amningsfrekvensen har sjunkit rejält de senaste åren.

Anledningen är att föräldrar vill ha en jämställd relation.

Dit har vi alltså kommit.

Våra allra yngsta, våra nya världsmedborgare, är de som får betala priset för att feministerna på vänsterkanten ska vara nöjda.

Ja, jämställdhet är viktigt – ur många perspektiv. Det som däremot inte är lika självklart är vad jämställdhet är och hur det ska uppnås.

Är man vänsterorienterad anser man att jämställdhet är samma sak som lika utfall, det vill säga att mannen ska ansvara för hälften av matlagningen och kvinnorna för hälften av bilmekandet.

Att ett par kan ha olika intressen och ömsesidigt kommit överens om att kvinnan gärna får ta ansvar för allt som har med bilen, eller maten, att göra är inte gott nog.

Det anses inte jämställt.

Om man däremot anser att jämställdhet är att kvinnor och män ges samma förutsättningar och att paren fritt får ordna sitt liv efter sina värderingar och önskemål är kvoteringsivern inte bara oförståelig – den är ett typexempel på statligt överförmynderi och tvång som med emfas bör motarbetas.

Familjelivet har inte klarat sig undan politikens långa vänsterarm.

Uttaget av föräldraförsäkringen ska bli jämställt. Försäkringskassan publicerar på regeringsuppdrag putslustiga videos där den själviska mamman tar mer av pizzan och pappan bara får en pyttebit.

Det är synd om de stackars papporna! Mammor som vill ta ut flest föräldradagar för att amma är onda!

LÄS MER:  Staten påstår att pappor har en feministisk plikt att vara hemma

Nej, det jag är ingen amningsfundamentalist. För vissa går det inte och då finns utmärkt ersättning att ta till. Likväl måste vi kunna erkänna att amning är det absolut bästa för våra barn när det fungerar!

De svenska rekommendationerna – enbart amning i sex månader och därefter att barnen ammas med tillägg av lämplig kost upp till två års ålder eller längre – är inget man hittat på för att förslava kvinnan vid spisen!

Urban Jonsson, doktor i livsmedelsteknologi som de senaste 35 åren arbetat med organisationer som Unicef och FN, vill nu införa amning som en mänsklig rättighet.

I Amningshjälpens publikation Amningsnytt säger han i en intervju: ”samhället har ett ansvar för att skapa ett amningsvänligt samhälle – exempelvis genom att ge mamman förutsättningar att vara ledig från arbetet för att kunna vara med sitt barn.”

Men ska vi behöva deklarera att amning, det mest naturliga som finns, är en mänsklig rättighet, för att klåfingriga politiker inte ska beröva barnen amningen?

Annonser

En kommentar Lägg till

 1. anjalundin skriver:

  Hej!
  Det är intressant och så ”gammalt”att kvinnors kroppar alltid måste vara politik!
  Vi har sedan länge i Sverige förväxlat och blandat ihop jämställdhet som är bra i och för sig med slätstrukenhet och utsuddandet av könsroller såväl som biologiskt kön.
  ”frihet för alla” men bara om det gynnar män, (så klart) för i Sverige 2017 måste mammor fortfarande ha faderns samtyckte till allt som rör deras barn, men när hör man om det omvända att män skulle behöva fråga kvinnor/mödrar om deras åsikter?
  Ens om det gäller en sådan sak som amning och annat kring nya små barn och kvinnans läkeprocess efter en graviditet.

  På en del håll i landet förslås det t.o.m. att det ska hållas kurser i att förslösa barn i bilen!
  Hallå, är det så mammor i Sverige ska bemötas av de som faktiskt får sin makt att styra landet av åtminstone 50% kvinnor!?!

  Gilla

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s