Investera i kärlek

Krönika i Axess nr 9 2016

Det är inte lätt att finna kärleken, det ska gudarna veta. 

Precis som bönderna har prästerskapet fått ett eget dejtingprogram i tv. Det bär emot något att erkänna att jag sett alla avsnitt av Tro, hopp och kärlek. Till mitt försvar anför jag spaningssyfte: Är prästsåpan ett uttryck för det postsekulära samhällets efterfrågan på religion?

Trots att de är så svåra att leva upp till verkar utopier attrahera oss. Svensken dreglar över pedantiskt renoverade hem och suktar efter bulimiframkallande skönhetsideal. Även på kärleksfronten är vi idealistiska romantiker. Filosofen Simon May skriver i Love. A History om västvärldens orealistiska syn på kärleken. Med en alltmer försvagad kristendom söker människan efter frälsningen i kärleken. Och det kan vi skylla upplysningstiden för.

Martin Luther förkunnade att förmågan att älska varandra evigt och ovillkorligt är beroende av hjälp från Gud som är den sanna kärlekens ursprung. Men på 1700-talet sa människan ”kan själv” och avpolletterade Gud från kärleksidealet. Kärleken fick bli den nye guden. Vi började tillbe en kärlek som är (som Gud själv) villkorslös, oföränderlig, fullkomlig och älskar allt som har med partnern att göra. Amen.

Ett par sekler senare, och utifrån skilsmässostatistikens skenande siffror, kan vi konstatera att all you need is love blev ett klent Gudssubstitut. Idag håller löftet att älska tills döden skiljer oss åt i tio år och siffran är ständigt sjunkande. Ändå vet vi att gifta har bättre hälsa, ekonomi och sexliv, därtill dör de lyckligare än singlar. Det finns alltså många skäl att investera i en kärleksrelation för livet.

Dagens utopiska syn på kärlek fungerar inte, om detta är Martin Luther och Simon May överens. Antingen får människan stoppa in Gud i ekvationen igen, ”en tretvinnad tråd brister inte så lätt”, eller justera idealet till något som innehåller en gnutta mer vardagsrealism. För den sekuläre nutidsmänniskan föreslår därför May att: ”kärlek är den hänryckning vi känner inför dem som ger oss en stark känsla av att vi har hittat hem i världen”. Guldbröllopsfirare har förmodligen lagt ned mer tid på att bygga fungerande vardagsliv än att renovera hus efter sista skriket.

Från tv-prästernas sida fanns säkert en förhoppning om att göra tittarna nyfikna på kristen tro och kärlek. Som en av prästerna uttryckte det: ”Jag får väl ta lite dejtande om jag får prata om Jesus på köpet.” Men det är något som skaver när våra själasörjare, de vi vänder oss till i livets största och svåraste stunder, sänker sig till att delta i banala dejtingsåpor.

De djupa samtal om kristen tro och kärlek som programledaren Mark Levengood utlovat drunknade i allt prat om vad prästerna just nu söker hos en drömpartner. Inte ens kyrkan tycks ha klarat sig undan individualismens jagande efter självförverkligandet där lusten blir var mans kompass. Man undrar lite, vart tog aposteln Paulus ord om “kärleken söker inte sitt” vägen?

Här fanns möjligheten för SVT och prästerna att på bästa sändningstid erbjuda den postsekuläre och religionsintresserade tittaren en alternativ syn på kärleken; ”Guds sätt att älska blir måttet för människokärleken”, som förre påven Benedictus sade. Fast med Bonde söker fru-formatet blev Tro, hopp och kärlek mest ett fnissande åt okyssta oskulder. Och det är ju synd.

Annonser

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s