Barn är olika, gillar inte socialdemokraterna det?

Barn är olika och har olika behov. Vi gillar olika! Men det gör inte vår rödgröna regering. Valfrihet inom barnomsorgen sticker i ögonen på regeringen som i sin vårproposition vill avskaffa vårdnadsbidraget. I maj 2014 gjorde Baylan, skolpolitisk talseman för (s) ett uttalande i DN att man vill ta bort ”borgarnas påhitt” – barnomsorgspengen. Det innebär bl a att alla enskilda dagmammor hotas.

I dag går ungefär 490 000 barn i den svenska förskolan. Föräldraenkäter har visat att man är väldigt nöjd med barnomsorgen, dock inte med barngruppernas storlek och personaltätheten. 95% av alla barn, 1-5 år, går i förskolan. Det räcker inte för (s) som vill ha in de sista fem procenten, de förlorade fåren, i fåll… förlåt, förskolan.det

Det är inte någon ögonbrynshöjare att man vill att alla ska gå i förskolan  – det socialdemokratiska flaggskeppet sedan Alva Myrdals dagar. Forskning har visat att förskolan är bra för barn, förutsatt att den håller god kvalitet. Det gör nu inte förskolan. På många håll är den i kris.

För ett år sedan startade ett förskoleuppror som i skrivande stund har över 7250 medlemmar, majoriteten arbetar inom förskolan. Förskollärare återger på upprorets Facebook-sida att man inte vågar berätta om hur verkligheten ser ut av rädsla för att ge föräldrar dåligt samvete. Samtidigt uteblir gehöret från rektorer som enbart kan hänvisa till den begränsade pengapungen. Det finns inte pengar till att minska barngrupperna, förbättra arbetsmiljön, ge extra stöd för barn i behov eller ens sätta in vikarier när ordinarie personal är sjuk. Personal som har slagit knut på sig själv för att kompensera inför barnen går på knäna; på flera förskolor ökar sjukskrivningarna på grund av  den ohållbara situationen. Det är i mångt och mycket tack vare den fantastiska personalen som föräldrar ändå är så pass nöjda med förskolan. Verkligheten gör socialdemokraternas förskolehets än märkligare.

Förskolan är i desperat behov av ökade resurser.  Därför är det välkommet att såväl Alliansen som regeringen i budgeten hade med en välbehövlig höjning av maxtaxans tak. Sedan 2004 har ingen regering hittills vågat begå det politiska självmordet att ens indexreglera maxtaxan. Förhoppningen är nu att medel ska frigöras att minska barngrupperna, hur långt det nu räcker. Enligt SVT:s undersökning följer endast 42 procent av förskolorna Skolverkets tidigare rekommendation (nu borttagen) om fem barn per vuxen.

Alliansen och regeringen är således överens om behovet att minska barngrupperna. Det man inte är överens om är att det är absolut nödvändigt att det finns alternativ inom barnomsorgen. Enligt Skolverket är mindre grupper mer avgörande för den pedagogiska kvaliteten än personaltätheten. Varför vill då (s) avskaffa de minsta grupperna? En del barn mår helt enkelt bättre i en liten grupp med en dagmamma, medan andra trivs utmärkt på förskolan med 15 andra barn och tre pedagoger.

Gemensamt för alla barn är det stora behovet av trygghet och en god anknytning för att kunna utvecklas och lära. Det här är kända vetenskapliga fakta som ingen ifrågasätter. Likväl vill regeringen, av ideologiska skäl, ignorera att barn har olika behov. Barn är olika. Gillar inte socialdemokraterna det?

Annonser

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s